Joulunalusviikolla Maaria Haikola esitteli kirjastossa kirjaansa Kämppäemäntiä ja laivakokkeja. Kirjastoon kokoontui useampi henkilö kuuntelemaan kajaanilaissyntyistä Maariaa. Joukossa oli itsekin kämppäemäntinä olleita tai joille aihe oli läheinen äidin tai jonkun muun sukulaisnaisen kautta, joten puhetta ja tarinoita riitti myös muilla kuin Maarialla.
- Yleensä muistetaan vain savottajätkät ja hevosen tekemät raskaat työt. Muistetaan jätkähuumori ja isot sahat. Aika vähälle näissä tarinoissa on jäänyt se, että siellä oli naisiakin - emäntiä, Maaria kertoi.
Maaria sanoi huomanneensa, että emännistä ei ole kirjoitettu melkeinpä mitään. Hän päätti muuttaa tämän tekemällä aiheesta historian pro gradu -tutkielman Oulun yliopistossa. Hän julkaisi Kainuun Sanomissa hakevansa kämppä- ja uittoemäntiä kertomaan kokemuksensa. Yli 50 ilmoittautui haastateltaviksi. Ajatus kirjasta syntyi, kun hän huomasi, että paljon materiaalia jää tutkimuksessa käyttämättä.
- Ajattelin, että kyllä minä jututan kaikki ne, jotka ilmoittautuivat matkaan. Haastattelut valmistuivat vuonna 2022 ja sain kulttuurirahastolta apurahan kirjoittamiseen.
Maarialle oli tärkeää saada esiin naisten näkökulma. Hänen Leena-mummunsa on ollut 16-vuotiaana kämppäemäntänä Suomussalmella ja siitä Maarian kiinnostus aiheeseen lähtikin.
Aiheesta enemmän 9. tammikuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.
Laura Tolonen
Comments